Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2012 13:41 - Какво е Фашинг?
Автор: korleone02 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1420 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Германия - една страна,която предлага изключително много възможности за развитие и хубав живот. Немците са смятани от много хора по света за доста консервативна и уравновесена нация.Но дали е точно така? Всички сме чували за прословутия Октобър фест,който се празнува ежегодно в цяла Германия през октомври и е свързан с много настроение,пиене на бира и отпускане дори и на най-консервативните германци.А техният Октобър фест далеч не е единствения празник,който се празнува така шумно от всички.Типичен за тази страна е и техният карнавал,наречен Фашинг(на немски Fasching). Точната му дата зависи от Великден, който винаги се пада в неделята след първото пълнолуние от пролетното равноденствие на 21 март. Карнавалът, който се провежда преди Великите пости датира от древни времена, когато се е вярвало, че зимните духове трябва да се изгонят, за да дойде пролетта. По време на Fasching, известен също така като die Tollen Tage ( „ лудите дни“), бизнесът замира и дори сериозните германци се отпускат. Трите основни дни на Fasching са Weiber Fasnacht, Розовият понеделник (Rosenmontag – денят на големите паради) и Fastnacht, което буквално означава “Нощ на постене”, но всъщност хората ядат, пият и шумно се веселят от сърце цял ден и цяла вечер.Танците свършват точно в полунощ, когато Пепеляната сряда (Aschermittwoch – Пепелява сряда след Заговезни) известява началото на постите.

Днес почти няма град в Германия, в който да не организират този карнавал.Традициите са различни, но две неща си остават едни и същи – шумът и маските. В градове, където Fasching се празнува, изборът на костюма си остава личен.Празненствата, танците и баловете се съпровождат от маскаради. В много градове си избират принц на карнавала и към него се обръщат с титлата “Ваше откачено височество”. Той се избира заедно със своята принцеса, избира му се и кралски двор и е натоварен със задачата да ръководи целия парад. Големите карнавални шествия с маршируващи хора и маскирани танцьори са изключително живописни и е граждански дълг да се присъединиш към забавлението.

В някой градове карнавалът и шествията са съпроводени с доста интересни традиции. В рейнските празненства например в последния ден на карнавала преди Великите пости управляващата луда кралска двойка заедно с целия си двор се изнасят в Kметството, където управляват до полунощ, когато приключва парада. В Дюселдорф за радост на всички,организаторите разпръсват 20 тона бонбони и огромно количество конфети. На много места на първия ден от празненствата - Weiber Fasnacht,жените имат правото да срежат на две вратовръзките на всички мъже, които видят. Дамите почти нападат мъжете, за да изпълнят тази традиция и така се сдобиват със свои трофеи. Типично за много от градовете е и формирането на "Сдружения на глупаците". Освен правото да празнуват карнавала с всички останали, глупаците имат традиционната привилегия да упражняват свое собствено правосъдие. Членове на общността, които са нарушили неписаните норми на поведение, са осъждани и всичко бива коментирано с ирония. Тази черта на карнавала е особено разпространена в Майнц, където тя е традиция още от 19 век. Това дава възможност за безопасен протест.
Маскирани като вещици или феи, вампири или принцеси, глупаци или не, всички празнуват карнавала и се веселят от все сърце. Красотата и уникалността на този празник с всичките му шествия привлича много туристи и всички отбелязват заедно началото на пролетта, забравят своите проблеми, откъсват се от действителността и се потапят в една тайнствена приказка, съпроводена с живописни шествия, шум веселие.image Ето го и моят костюм за Фашинга в СОУ "Д-р Петър Берон" гр.Перник :)) 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Е то не произлиза ли от
28.04.2012 15:39
фашкия или нешто подобно?
Хещо като много фъшкии подредени някъде и пиещи бира за да пикаят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: korleone02
Категория: Лични дневници
Прочетен: 39003
Постинги: 28
Коментари: 15
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930